JOM KITA KAWAN....

Thursday, 30 December 2010

ALLAH IS GREAT...LIFE IS TOO SHORT TO CRY

A friend of mine just email me the answer of my tag line....LIFE IS TOO SHORT TO CRY..
Let's begin to read..

************************************************************************
The meaning of " Inna Lillahi Wa Inna Ilahi Raaji'oon"

Yeah, sure we say this statement when someone dies.Also some of us may say this sentence when they lose something, suffer a setback or harm. But...........do you know what it means?
Sure, everyone know that it obviously means 'To Allaah we belong and to Him is our return.'

But that's not what I am talking about.

I mean ....do you REALLY, TRULY understand these words and their implications in a Muslim's life?

It means ...whatever we have is not really ours. It belongs to Allaah.

Take a look around you; everything you see, all that you have and all that there is....in you, on you, around you....belongs to Allaah, alone.

It is Allah Who has given you all the property and goods you possess, and that He is the true Owner of them all.

So the cars that you own, the houses that you live in, the businesses you possess all truly belong to Allah

The kids that He blessed you with, the health that He gave you, the time that He has allowed you are all Allah's property.

Even the bodies we live in and the life that we have belongs to Allaah alone.

"And to Allah belongs the inheritance of the heavens and the earth...." (Surah Aal-Imraan:180)
"The kingdom of the heavens and the earth and everything in them belongs to Allah. He has power over all things." ( Surat al-Ma'ida: 120) 'Say: 'To Allah belongs the East and the West...' (Surah al-Baqarah:142)

Now, since everything belongs to Allaah, then we have to include even our souls in that list.

The very souls that we think of as our "self"; our "nafs"; our "being" -- whatever you want to call it -- that very thing that distinguishes you from the rest of the world, belongs to Allaah. It's not YOURS.

In fact, YOU are not YOURS.

You belong to Allah.
And this is the essence of the concept of slavery to Allah in Islam.

And since He is the true Possessor of everything, and everything is His property, He allots what He wills to whomever He wills....and then He takes it away. After all, it was Allaah's to begin with.

So He may give you some thing and then take it back after a while.

He will bless you with a precious child that you love dearly...and then He may take it away.

He will grant you money, honour and status.....and then He may take it away.

He will give you youth, vitality and health and then surely He will take it away.

In fact everything you have will only be with you for a very short while.

And then the Owner will claim His Right.

So when Allah does reclaim what was rightfully His, WHY MOURN OUR LOSSES?

Just like a friend who lends you his book. And then after a few days, he wants it back and you give it back to him...no regrets.....no sorrow....no questions asked. Similarly, if Allah takes back some of His blessings upon you for some reason....so be it.

Say Alhamdulillaah.

Don't grieve.

Be patient.

Submit to the will of Allah, being pleased with His decision for you.

For surely He will only do what is best for you.

Just think.....The Owner came and took it back.

Remember....that you're not the real owner.....you were NEVER the real owner to begin with. You only had everything because it was Allah who gave it to you in the first place. If He didn't give it to you, you wouldn't have had it in any way...in fact, you couldn't have had it.

Remember....man enters into this world empty handed...and leaves it empty handed.

Remember....that everything we have, all the blessings we enjoy, are gifts from Almighty Allah....gifts that we enjoy for a limited period until He takes them away whenever He deems fit.

They are a trust from Allah...a loan to you...to see how you respond to these gifts from Allah and how you use them....in the obedience of the Almighty, thanking Him and worshipping Him......OR.........to the disobedience to the One Who gave then to you in the first place.

Take note of the words of the Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) on the=2 0ccasion of the death of his son, Ibraahim:

Our eyes are filled with tears, our hearts with grief, but we say nothing with our lips except that which pleases Allah.... Verily, to Allah we belong, and to Him we return.' (Bukhaari)
And we all know the famous incidence about the companion Abu Talha and his wife when one of the sons died and Abu Talha was not at home. She washed and shrouded him and when Abu Talha came home and asked about his son, she said,

'The child is quiet and I hope he is in peace....' (Bukhaari)

Subhaan Allaah....such patience!

And such Imaan in the statement "Inna lillaahi wa inna ilayhi Raaji'oon"!

She truly understood its meaning and the affect it should have on her life as a Muslimah, submitting to him and being pleased with whatever He has decreed for her.

She knew that whatever she has, is not truly hers. Rather, it is Allah's....and He took back whatever He owns at its appointed time.

And it is because of this Imaan so strong, this understanding, that the Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) made dua for them and Allaah blessed them immensely.

"'They (i.e. Abu Talha and his wife) had nine sons and all of them became reciters of the Quran (by heart)." (Bukhaari)

"Be sure we will test you with something of fear and hunger, some loss in goods or lives, but give glad tidings to those who are steadfast, who say when afflicted with calamity: 'To Allah we belong and to him is our return.' They are those on who (descend) blessings from Allah and mercy and they are the once that receive guidance." (al-Baqarah: 155)

Have a Lovely journey of life!
Trust in Allah (SWT) with all your heart and HE will never fail you because HE is Awesome.

PIALA SUZUKI...WE ARE THE CHAMPION

Piala Suzuki...akhirnya milik kita!
Syok nyer...Malaysia menang...dan kita dapat cuti free! LAGI Syok... kita cuti dan gaji jalannnn!
We are The Champion
I've paid my dues
Time after time
I've done my sentence But committed no crime
And bad mistakes I've made a few I've had my share of sand kicked in my face
But I've come through
We are the champions ..my friends
And we'll keep on fighting till the end
We are the champions
We are the champions
No time for losers 'Cause we are the champions of the world
I've taken my bows And my curtain calls
You brought me fame and fortune and everything that goes with it
I thank you all
But it's been no bed of roses No pleasure cruise
I consider it a challenge before the whole human race
And I ain't gonna lose
We are the champions.. my friends
And we'll keep on fighting ..till the end
We are the champions...We are the champions
No time for losers 'Cause we are the champions ... of the world !
Yezzaa....

Monday, 27 December 2010

HO CHI MINH...SYOK NYER CUTI!

Alhamdulillah...kami akhirnya selamat mendarat di Ho Chi Minh (Saigon) ...pada 15 Oct 2010...sama date dengan birthday azie. Penerbangan dengan Air asia mengambil masa lebih kurang jam 1 jam 50 minit. Happy birthday Azie! Panjang umur murah rezeki..Insya Allah..



Kali ini saya kembali "berjalan " agi bersama2 teman  dan masih membawa abah, mie dan Aiman sebagai peneman. Azie lak bawak parentsnya dan anak sulungnya Amie..wah..syok nyer... lagi dua adalah ofis mate Azie; Farah dan Kak Pah.

Cheh...Abang Aiman..dok sorang2..



Ho Chi Minh...bandarnya agak sibuk...mungkin disebabkan kepadatan yang amat...maka mereka lebih gemar menggunakan  menggunakan motorsikal sebagai kenderaan kegunaan seharian, mudah...jimat...murah!


Memandangkan kami sampai sebelum jam 11 am...maka tour guide kami , Mr Hai yang tersangatlah"superb" layanannya membawa kami merendut dulu ke the largest city in Vietnam..ayuh...ke Ho Chi Minh @ Sai Gon atau nama dulu-dulunya "Prey Nokor"!



Destinasi pertama kami adalah kunjungan ke Notre Dame Cathederal



Merpati Dua sejoli



Kami ke sini bulan Oktober 2010..cuaca cantik...tak panas sangat sekitaran 24 C..cuma sesekali disapa rintik hujan..tapi kira ok lah..tak kritikal sangat!



Azie and Zie ...Forever Best Friend!



Aiman, Zie, Mie Tok dan Abah Tok
Kata mie..abah tok ni kalau bab2 berjalan memang gagah...! Kata zie..Mie Tok pun apa kurangnya!Kalau agak2 pening kepala..nyebut kata nak shopping ke ber"derap" ke..terus gagah...macam "badang'! Haaa...haaa..




Depan Notre Dame Cathedral

Seterusnya kami di bawa ke "Pejabat Pos"
Adusss...pandailah sungguh depa ni..Pejabat Pos pong boleh dimasukkan sebagai produk pelancungan...opsss...jangan le dok pikir " macam tak dak tempat lain yang nak ditunjuk...."...mungkin kita boleh lihat hasil  senibina peninggalan bekas penjajah  yang komdian membentuk sebahagian dari landskap Ho Chi Minh ...dan yang patut diteladeni bersama  ialah bagaiamana mereka...berjaya menjadikannya sebagai ..produk pelancungan..wokei!


Pejabat pos pun pejabat pos lah...janji merendut...

Posing tetap perkara utama..

Dan..di sini memang banyak gak dijual cenderamata...tapi jangan cepat kelabu mata..jika nak shopping ada tempatnye..tunggu!..Kita jamu mata je..kat sini ..ok!

Apa-apa halpun sebagai kenang2an  kita lah jugek  beli satu album..penuh stamp kira2 dalam harga RM15.00..oklah..kitapun minat gak bab2 buat collection stamp ni!

Barang2 cinonit pun banyak dijual. Terpikir gak apa pasal Post Ofis kat Daya Bumi tu tak dibuat sebagai salah satu tarikan pelancung kat Malaysia..ekk! stamp2 kita tak kurang menarik..bulih buat pamiran macam2!
Dalam ni ada telefon..Ring...Ring! Opsss...rerupanya ATM Machine..laaa

Mie Tok memang pantang tengok kapal2 layar ni...nanti semua saiz nak dibelinya..!Dari Saiz XXS sampai XXL!Bahaya ni!

Saya cakap ,"Mie...usah le..beli satu cukuplah buat kenangan..." Tapi bila dah sampai KL..dok asyik nyebut ..."Rugi Mie tak beli kapal layar yang kecik tu...comel jerrr"...huaaaaaaa...

Sebahagian dari...pemandangan di post ofis...


Abah Tok , Ayah Azie dan Mie Tok dah boring...menunggu kami yang tak habis2 merayap kesana ke sini kat post opis ni!

Maka...nye kami mengajak Mr Hai..ubahkan perasaan boring itu kepada aturcara yang lebih "meleleh"




Kita makan dulu! Tapi di mana ye???

Biar betullll...Kedai MAKAN MELAYU!! Bahaya ni!



Apa-apapun...makanannya..enak!




Ada sesuatu yang "istimewa" buat dikongsi bersama! ....Tengok lah...wayar2 telepon/letrik bergantungan dan berselerat...Pemandangan selerakan wayar2 letrik cigini gaya adalah biasa kat sini..Bimbang gak kalau2 lori lalu dan merempuh wayar2 ni...mahu nyer... bekalan letrik terputus...


Saya kira...Ho Chi Minh masih agak terkebelakang dari segi pembangunan insfraktruktur bangunan berbanding negara kita..tapi never mind.. it just a matter of time...betuii tak?



Meniaga untuk makan sesuap nasi...janji  kerja ...beb!



Kita solat...dulu..jalan-jalan jugek...Perkara tiang agama ni jangan dialpakan! Ingat tuuuu!


Kami mengambil wuduk di sini...


Hmmmm..tak kan Islam hilang di dunia!





Dan....apa lagi masa untuk shopping!



Yokk...kita ke Binh Tay Market. gambar ni atas ehsan my dear Farah..tapi tengoklah date kat gambar nya tu...tak di set betui-betui...
Di sini juga ia dikenali sebagai China Town.Berbanding Ben Thant Market...di sini harga2nya lagi murah...jadi for those yang berhajat ke Saigon..nak membeli belah...jangan lupa ke sini..di jamin berbaloi!

Ini topi keledar...macam2 saiz dan corak tapi...ada cap SIRIM kaaa????


Adusss...gambar dah terbalik...layan ajelah... Topi..pelbagai bentuk bermula dari harga RM2.50...pandai2lah tawar menawar ekkk..



Kain...memang di sini syurga kain...dari cotton hingga sutera semuanya ada..dari harga RM7.00 semeter sehinggalah RM...macam2


hmmmm...gambar tersongsang lagi....beg-beg!....hmmm...macam kat Petaling Street lah pulak!



Menurut Mr Hai ...Ini merupakan tapak perkuburan pengasas kepada Bin Thay Market ni!
Macam2 yang kami borong...necktie, table cloth, topi, kain ela cotton dan sutera Vietnam dan huh...macam2 lah lagi barang cinonit yang lainnya...
Pendek kata...penat sungguh!...dan Manalah hotel kami ni???



Lega...kami menginap di Hoang Hai Long Hotel 3 bintang jerrrr...
Tapi oklah...berdekatan dengan nite market, kedai makan halal dan yang paling best...boleh poi massage satu badan ...murah dan enak..dong...1 jam 30 minit dalam USD11.00 !


Olawei...kami ada jacuzziiiiii..ehekkk!


Ada welcome drinks..Hmmm...kalau setakat nak tidur baring tu ...usah buang duit nak poi duduk kat hotel 5*...simpan duit tu buat shopping lagi baguiih...Ingat tuuu!


Dan...kami dinner di Halal Restaurant...Kat sini kebanyakan pelayan depa ni pandai cakap Melayu...malah ada yang pernah bekerja dan menetap di Malaysia! jadi usah heran kalau tiba2 depa datang menyapa kita dengan ramah tamah...cakap Melayu-Champa!

Dan...jumpa lagi!


BEST NYA KALAU HARI-HARI CUTI DAN GAJI JALAN...

Hmmm...tat kala tiba hari Jumaat aje..hatiku berbunga riang..tambah lagi kalau bersambung dengan cuti am..olawei..terasa syokkk...sangat! Cuti...dan masa untuk berlibur..tak kiralah jalan2 ke, shopping ke..atau masak2..! Release tension wei!
Kalau zaman2 study doloo-doloo..hari minggu maknanye..hari berdating...opsss..!
Tiba hari Isnin...otak mulai serabut balik..memikirkan lagi 5 hari nak ngadap muka boss..dan ngadap kerja2 opis yang tak pernah surut!
Kalaulah..setiap hari adalah hari cuti...syok nyer!

Friday, 17 December 2010

MAKKAH AL MUKARAMMAH...TETAP DI HATI

Kami berada di Mekah lebih kurang 5 hari untuk mengerjakan ibadat umrah dan ziarah. Terasa masa begitu cepat berlalu. Begitu banyak yang mahu dilakukan dalam masa yang begitu terhad. Tapi tak pe...Insya Allah jika diperkenankan oleh Sang Pencipta...bumi ini pasti akan saya kunjungi lagi....Amin



Jabal Rahmah

Kami di bawa ke beberapa tempat untuk tujuan ziarah. Ini merupakan sebahagian dari Jabal Rahmah.
My mom said ...Tempat "wajib kunjung" hee.heee..nape yer?

Menurut cerita...Di sinilah tempat di mana Nabi Adam dan isterinya diketemukan semula di bumi selepas peristiwa dikeluarkan Allah dari syurga.

Perlu mendaki untuk sampai di puncak "pertemuan" Adam dan Hawa ni...

Agak berliku tangga-tangga batunya disamping pelbagai ragam manusia yang dapat dilihat di sini. Saya teragak-agak untuk ke puncak. Rasa macam susah dan gayat ...



Akhirnya selepas Mie Tok mendesak saya naik ke puncak...sampailah juga ke sini. Separuh "tugu" kelihatan putih dan di bawahnya..hitam legam penuh dakwat...
Jom tulis nama...kata orang tulis nama...untuk dapat jodoh yang kita dok berkenan!




Mie Tok nak tulis nama sapa tu?

"Mie Tok...kalau kita tulis nama banyak2 kali nanti dapat kahwin dua tiga kali ke?" tanya saya gabra....mahu taknye!!

Dan.....tak kurafat ke?


Sudahnya....Sayapun turut sama menulis...syok-syok sendiri..! Tak punya pen maka saya sekadar coretkan dengan menggunakan jari. Siap bisik kat mie..nak tulis jawi ke bahasa melayu..adoiii..parah! Tetiba salah seorang jemaah yang melihat apa yang saya lakukan ..dengan rela hati meminjamkan marker nye...Maka..tulis lah lagi...

Kemudian kami ..beredar dan melilau di sekeliling bukit berkenaa...ralit melihat pemandangan ...dari puncak dan..saujana mata memandang...melihat padang pasir di sekeliling yang dipenuhi oleh lautan manusia..

Saya perhatikan kat sini pun ramai orang berjualan batu permata...ada pelbagai warna dan jenis..saya dok membelek gak..dan disapa oleh seorang jemaah yang minta saya berhati2 dengan batu permata kat sini..takut terpilih kaca!

Jubah kanak2 juga boleh didapati dengan harga serendah RM8.00 - RM10.00 sehelai...oklah untuk dibuat pakaian harian tidur malam untuk Sofeaku.

Juga...seluar panjang putih buat sembahyang...RM10.00 aje. Dulu masa beli kat kursus Umrah..saya beli dengan arga RM18.00 ...olawei !

Lagi...untaian tasbih 1 dozen cuma berharga dalam RM7.00... mereka berjualan dibawah pancaran terik matahari dan terkadang dengan mengelek anak2 kecil sambil merayu agar kita ..sudi menyinggah...bukankah lebih baik begitu..demi mencari rezeki ...lakukan apa jua asalkan halal disisi agama..

Kami agak ralit di sana dan sudahnye....


Kakak Hidayah dan Suna di arak unta!

Saya terlepas untuk merasa "enaknya" berada di atas puncak bonjol unta...yang so colorful..

Kemudian kami di bawa ke ladang unta. Pesan abah jangan lupa beli susu unta...dia mahu minum!
Tempat tidur si gembala unta tidur

Mana unta!

Olawei...banyaknye unta dan besar sungguh kawah minumnye tu...

Nak sangat tengok unta...maka saya memberanikan diri menuju sedekat mungkin dengan gerombolan unta berkenaan!

Tiba2 kepala rasa pening...dan berputar...dengan kepanasan cuaca yang sedemikian rupa..bauuu..unta..bukanlah sesuatu yang boleh dikompromi saat itu..maka cepat2 saya mengajak mie menuju ke bas.

Susu unta...??? Heran ye! Sekejapan aje...Sold out! RM5.00 sebotol. Ramai betul peminat susu unta fresh ni...

Abe hampir frust sebab tak dapat apa yang diidamkan...dan gagal utk mencarik barang sebotol sebagaimana yang dipesan oleh abah. ..tapi kata Abe ...doa hanya kepada Allah..dan tidak semena2..datang seorang Pak Arab menawarkan sebotol susu unta kepada nya dengan harga RM6.00...Alhamdulillah! Kalau tak kempunan abah tok!


Best ke bau unta??? Ha..haa..

Kami seterusnya di bawa kebebrapa tempat ziarah yang lain seperti ke Muzdalifah dan Mina
Hari hampir menginjak ke tengah hari ...mahu mengejar zuhur...dan kami berpatah balik ke hotel.


Malam-malam terakhir kami di Mekah...hati mula dhimpit rasa sayu...begitu cepat masa berlalu di sini..

Malam seterusnya kami sempat menziarah ke rumah Mak Sepupu Mie tok di Mekah. Dulu rumah depa berdekatan dengan Maulid Nabi...tapi dek kerana tuntutan untuk membesarkan kawasan Masjidil Haram kerajaan Saudi menawarkan "wang besar" untuk mereka berpindah.

Menurut "Mama" berbulan dia dok menangis dok terkenangkan suara muazim yang sebelum ini dapat didengar jelas dari masjid ke rumah mereka.

Rumah mereka sangat besar...macam hotel..4 tingkat. Siap berlif. Sudah lebih 20 tahun berada di sini. Orang kelantan kahwin dengan Tok Sheikh Arab. Anak2 generasi pertama masih fasih berbahasa kelate..Peramah dan baik sungguh keluarga ini.


Kami dijamu dengan pelbagai makanan manisan Arab.



Samosa ni..macam kat Malayzia..jugek...best penuh rempah!

Mereka ingin membawa kami melawat sekeliling Mekah dan bercadang mahu membawa kami melawat sehingga ke Riyad. Tapi kami menolak dengan baik...almaklumlah masa kami begitu suntuk di sini..!

Bulan Julai lepas...mereka berkinjung ke Malaysia dengan tujuan ketemu sanak saudara. Sempat ke rumah abah Tok di Tanah Merah. Mereka memang keluarga yang peramah dan baik hati!

Hmm...kami akhirnya selamat mengerjakan tawaf wida' tawaf selamat tinggal. Kaabah akan kami tinggalkan bersama kenangan manis yang kemas tersemat di hati.

"Hmm... walau sudah berkali2 ke sini Mekah dan Madinah tetap memanggil-manggil dan hati Mie selalu rindu untuk ke sini..tak ada istilah jemu! "


"First time Suna berkunjung ke Mekah masa umur 5 tahun..tak banyak yang diingat...Alhamdulillah...abah dan mie tok ...sudi belanja Suna ke sini lagi...tima kasih abah...mie"


" Kakak Happy sangat...birthday akak yang ke 14...disambut di sini!"


"Alhamdulillah segalanya bermula dan berakhir dengan baik...alangkah indahnya jika my hubby dan anak2 juga dapat bersama merasa nikmatnya berada di sini. Ya Allah mudah2an ...hidup kami dirahmati dengan iman dan keberkatan..moga2 suatu masa nanti kami diberikan kelapangan dan dijemput untuk menjadi tetamu -Mu..Ya Allah..amin!"


Kami pulang dengan hati yang puas dan bahagia...syukur kepada Mu Ya Allah!

Insya Allah ada masa , ada rezeki ada panggilan...kita sama2 ke sana lagi...!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...