JOM KITA KAWAN....

Tuesday, 18 June 2013

JALAN-JALAN KE KOREA : TRICK ART MUSEUM, JEJU ISLAND

Sebenarnya sewaktu menyusun itinerary ke Korea, kami telah terlupa untuk memasukkan Trick art Museum dalam salah satu aturcara mesti singgah kami.

Sewaktu dalam kapal terbang menuju ke Jeju, saya cecuba bersembang dengan Mr James tentang keinginan kami semua ke Trick Art Museum di sini. Dia menganggukkan kepala dan yeahhhh...sebaik habis makan malam, kami terus mengarah langkah ke sini.

 
Di Jeju,  terdapat dua buah Trick Art Museum..satu dinamakan Trick Art Museum dan satu lagik dipanggil Alive Museum.

Menurut Si James , Alive Museum, Jungmun lebih besar dan lebih menarik berbanding sebuah lagi Trick Art Museum yang terletak di Seongeup Village. Kami ni redha...aje..yang penting dapat nengok yang terbaik dan De Booooomm!

Ok, sedikit maklumat mengenai Alive Museum:


Alamat:
42 Jungmungwangwang-ro, Seogwipo City

Masa Dibuka :
Hours: 9 a.m to 7 p.m.
Tel. 064-805-0888

Laman wen nyer :
www.alivemuseum.co.kr

Harga Tiket:
Tickets: Adults: 9,000 won,
Children: 8,000 won

Ok jom..bergedikkkksss,



 
Alive Museum ni dibahagikan kepada beberapa section :
1. Trick Art dimana gambar-gambar berbentuk 2D diterjemahkan ke dalam bentuk 3D dan hasilnya adalah seperti yang kami dok ghairah naarrr..berposing nak rak bagai...
2.Digital Art
3.Object Art
4.Sculpture Art -
5. Provence Art - a fairy tale like village

 
Berapa lama masa yang nak diperuntukkan kat sini? Saya kira...dalam 2jam 30 minit ok..lah kut! itew pong kalo korang peminat gegambar dan suka bergambar sakan...

Kalau jenis yang tak minat bergambar...pusing tengok sana, tengok sini...dah boleh balik..ieeee...boring nyer..kan..hidup orang yang jenis gini gaya!
Melihat kepada penghasilan lukisan yang ada kat sini..saya dok terpikir...pandai dan berseni sungguh depa ni menghasilkan sebuah karya yang boleh "menipu" ketajaman otak untuk mencelarukan penglihatan mata..
Kalaulah saya diminta utk menghasilkan sebuah karya yang gini rupa...haruslah...nanges 3 hari 3 malam..air mata penuh setempayan pong lum tentu jadik!

Dan sepanjang dok kat sini ...kami dok ketawa lucu..ketawa kepada diri sendiri dan ketawa kat orang lain yang mencuba pelbagai aksi bagi mendapatkan gambar yang paling cun! Release tension..!
Tak susah mana...nak berphoto..sebab cara utk mendapatkan gegambar ni ada diterangkan secara terperinci bersebelahan lukisan tersebut..siap dengan kat mana nak berdiri dan kat mana si jurugambar hari snap the picture...
Lor...tengok ni ...aksi manja si anak dan aksi ganas si mak bila berebut beg ngan si harimau!



Macam2 aksi bule dirakam kat sini...
Lagik..perbandingan brutal si mak cik mengecat si kuda belang dan anak sedara yang...cool..
Saya rasa lani ada sebuah Trick Art Museum bertempat di Shah Alam...tak pernah la pulak nak menyinggah..daa..malas nak menulis...apa kata kita layan ajelah gegambar seterusnya ni...

“You've gotta dance like there's nobody watching, Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,And live like it's heaven on earth.”



"When life gives you a hundred reasons to cry, show life that you have a thousand reasons to smile!"


"Life is too short to stress yourself with people who don’t even deserve to be an issue in your life!"
"Life is like the ocean. It can be calm and still or rough and rigid but in the end, it is always beautiful!"
"Don’t compare your life to others, You have no idea what their journey is about...!"


"Sometimes life just seems like chapters. Some good, some bad, but all come together to create the story of our lives!"
"Life isn’t always sunshine and butterflies. Sometimes you got to learn to smile through the pain!"
"In true love, there is no mountain too high to climb. No river too wide to cross. And most of all in true love there is no ends!"
"Best friends are people you know you don’t need to talk to every single day. You don’t even need to talk to each other for weeks, but when you do, it’s like you never stopped talking."

Dan...saya paling suka...section ni Provence Art, berjumpa lagi Teddy Bear..yang disusun mengikut tema ala2 kedesaan Omputeh...sweet la sesangat!

Kami menghabiskan masa kat sini agak lama..dan rasa tersangatlah puas hati...badan pong makkk aiii..rasa penat yang bersangatan ..almaklum..sepanjang hari bergediksss..non stop..ok lah u olsss..jumpa lagik!

2 comments:

HeNRieTTa JoSe said...

bestnye...kreatifkan dorg....suka picta akk berebut beg ngn naga...look s real...yang kat ats train bawah tanah tu lgi real...cni lebih banyak dan lebih menarik dr yang di ICT...yang kat ICT cuma lukisan jerr...xde probe 3D....

Zie Noorzail said...

Yelah ..Rietta depa ni tersangatle kreatif smada mencipta atau meniru reka cipta!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...